ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ;

Σύμφωνα με το Βλάση Αγτζίδη « Τα πρώτα χρόνια με τον όρο «Πόντιος», ο λαός περιέγραφε μόνον αυτόν που προερχόταν από τις περιοχές του Μικρασιατικού Πόντου. Οι προερχόμενοι από τις περιοχές του Καρς του ρωσικού Καυκάσου, που παραχωρήθηκε στους Τούρκους απ’ τους μπολσεβίκους με τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, χαρακτηρίζονταν ως «Καυκάσιοι» ή «Ποντοκαυκάσιοι» και ας είχαν μεταναστεύσει από τον Πόντο μόλις 40 χρόνια πριν. Οι κατά το πλείστον τουρκόφωνοι πρόσφυγες από την καυκασιανή περιοχή της Τσάλκας στην Κεντρική Γεωργία ονομάζονταν «Τσαλκαλήδες», οι οποίοι επίσης εντάσσσονταν στην ομάδα των «Καυκασίων».[…]»
Οι πρόσφυγες που μετανάστευσαν από τα παράλια του Καυκάσου στην Ελλάδα κατά την περίοδο τέλη Απριλίου 1920-Φεβρουάριος 1921 δόμησαν μια ιδιαίτερη προσφυγική ομάδα , την ομάδα των Καυκασίων. Αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες κατοίκους του Κυβερνείου Καρς-Ρωσίας (που μετά τη συνθήκη Μπρεστ Λιτόφσκ προσαρτήθηκε στην Τουρκία), δευτερευόντως από Έλληνες κατοίκους της Τσάλκας , του Σοχούμ, του Βατούμ και τέλος από Έλληνες Πόντιους του Μικρασιατικού Πόντου που μετοίκησαν στον Καύκασο κατά το τέλος κυρίως του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με τον Τηλικίδη Γ., Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου των Ελλήνων του Αντικαυκάσου και Επιθεωρητή των Σχολείων της Ελληνικής μειονότητας του Καυκάσου, μεταφέρθηκαν από Βατούμ σε Θεσσαλονίκη κατά τα έτη 1920-1921, 52.878 άνθρωποι και 7.737 ζώα.
Αναλυτικά-σύμφωνα με τον Τηλικίδη- οι μεταναστεύσαντες πληθυσμοί κατανέμονταν –κατά περιφέρεια προέλευσης από τον Καύκασο- ως εξής:
«1.- 40.000 περίπου από την περιφέρεια Καρς-Αρταχάν. Αρχικά ο πληθυσμός αυτός απαριθμούσε 54.000 άτομα από τους οποίους 7-8 χιλιάδες πέθαναν από τις κακουχίες καθοδόν για το Βατούμ ή κατά τη διαμονή στο Βατούμ και 6-7 χιλιάδες κατέφυγαν στο Κουμπάν. [Ένα μέρος των τελευταίων θα έρθει στην Ελλάδα μετά το ’22 μέχρι το ’24 μαζί με άλλους Έλληνες του Καυκάσου, Πόντου και Νότιας Ρωσίας και θα απογραφούν και αυτοί ως Καυκάσιοι εγκαθιστάμενοι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως και οι προηγούμενοι.]
2.-15-20 χιλιάδες από τις περιοχές Σοχούμ, Βατούμ και Τσάλκας.
3.-Από το σύνολο των 172.811 Ελλήνων του Καυκάσου θα παραμείνουν εκεί 119.933
4.-Από τους Καυκάσιους που θα βρεθούν στην Ελλάδα θα πεθάνουν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 20-22.000».
Από τέλη Μαρτίου 1920 έως και Νοέμβριο 1921 μεταφέρθηκαν από το Βατούμ 30.718 πρόσφυγες με 16 ατμόπλοια και κατόπιν, μετά από ένα κενό διάστημα, μεταφέρθηκαν το Φεβρουάριο του 1921 20.610 πρόσφυγες με 7 ατμόπλοια.

Σύμφωνα με τον μελετητή της «εξόδου» των Καυκασίων κ. Καζταρίδη, 30.000 από τους επιβάτες πρόσφυγες ήταν από το Καρς και οι υπόλοιποι ήταν Έλληνες πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Καυκάσου.
Τέλος, μια πρώτη γνώση της τύχης των άνω των 50.000 Καυκασίων που ήρθαν κατά 1920-21, μπορούμε να αποκομίσουμε, βλέποντας τα στοιχεία απογραφής του 1928 όπου απογράφονται ως πρόσφυγες μεταφερθέντες από τον Καύκασο «πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή» συνολικά 32.421 άτομα.
Αναλυτική Κατάστασις της 31ης Ιουλίου 1926 του Γεωργικού γραφείου εποικισμού Θεσσαλονίκης.
Μας δείχνει τη σύνθεση των αγροτικών προσφυγικών πληθυσμών της περιοχής Θεσσαλονίκης κατά τους τόπους της προέλευσής τους.
Τον παραπάνω πίνακα πήραν ως βάση της μελέτης του οι Μάξιμος Μαραβελάκης (καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο Απόστολος Βακαλόπουλος (καθηγητής ιστορίας της νεωτέρας Ελλάδας) και ερεύνησαν αναλυτικότατα- με προσωπική επίσκεψη σε κάθε χωριό και υποβολή συγκεκριμένου ερωτηματολογίου κλπ- και τα 75 χωριά που περιλαμβάνουν οι πίνακες.
Η εργασία τους εκδόθηκε από ΕΜΣ-ΙΜΧΑ το 1955 με τίτλο: «Αι προσφυγικαί εγκαταστάσεις εν τη περιοχή Θεσσαλονίκης».
Έτσι βλέπουμε να απογράφονται Καυκάσιοι σε 11 από τα 75 χωριά. Και σύμφωνα με τους ερευνητές:
1. Οι Καυκάσιοι στην Πολίχνη έχουν τόπο προέλευσης Καρς και Τσάλκα.
2. Οι Καυκάσιοι του Ωραιόκαστρου έρχονται από Καρατάς –Βακού.
3. Οι καυκάσιοι του Παντελεήμονα (Κάτω Βολοβότ) έχουν τόπο προέλευσης την Καπαρτίγκα Καυκάσου.
4. Οι Καυκάσιοι του Φίληρου (Γιαλατζίκ) έρχονται από το Καρς.
5. Οι καυκάσιοι του Μονόλοφου (Δαουτλή) έχουν τόπο προέλευσης το Τσεβισλίκ Σοχούμ.
6. Οι Καυκάσιοι στο Μεσιό (Τζουμά –Μαχαλέ) «εις την πραγματικότητα είναι Πόντιοι οι οποίοι ήλθον εις την Ελλάδα μέσω Καυκάσου, όπου έμειναν εκεί τινα έτη κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου».
7. Οι Καυκάσιοι στο Παλαιό Αγιονέρι (Βερλάντζα) μετοίκησαν από Καρς και Τσάλκα.
8. Οι Καυκάσιοι της Νέας Μεσημβρίας (Μπογαρίεβον, Καραβία) ήρθαν από το Καρς.
9. Οι Καυκάσιοι του Πανοράματος (Αρσακλή) έχουν τόπο προέλευσης το Αρταχάν του Καρς.
10. Και οι Καυκάσιοι της Θέρμης (Σέδες) προέρχονται από Καρς.
Πηγή:
http://kafkasios-pontokomitis.blogspot.com/…/31-1926.html
http://kafkasios-pontokomitis.blogspot.com/…/blog-post…
Φωτογραφία:
www.psverginas.gr/el/i-vergina/istorika-stoixeia

Recommended Posts